Toggle Menu
Kaart uit de atlas van Frederik de Wit, 1698. → Koninklijke Bibliotheek

TERUG NAAR HET BEGIN (BACK TO START)

Bijzonderheden

Wikipedia: "Gedurende de 16e en 17e eeuw kende de stad haar grootste bloei, en was Hoorn een van de steden die vertegenwoordigd was in de Vereenigde Oostindische Compagnie. Ook de WIC (West-Indische Compagnie), de Noordse Compagnie (of Compagnie van Spitsbergen), de Admiraliteit van het Noorderkwartier, de Westfriese Munt (afwisselend ook in Enkhuizen) en het College van Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren in Hoorn gevestigd. Hoorn was daardoor de formele hoofdstad van het gebied boven het IJ. Jan Pieterszoon Coen werd in Hoorn geboren. De Hoornse schippers Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten rondden met de schepen Hoorn en Eendracht als eersten de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, en noemden deze Kaap Hoorn. De 18e eeuw kenmerkt zich in Hoorn door achteruitgang van de economie. De havens waren verzand geraakt, de schepen voeren door naar Amsterdam of naar de Zaandam waar, evenals in buurdorp Oostzaan, de schepen gerepareerd en voornamelijk gebouwd werden."

Familieleden in de genealogiën, die geboren(*) of gedoopt(~) werden, gewoond hebben, gehuwd zijn (X) of overleden(†) zijn in deze plaats, gesorteerd naar datum:
Family members in the genealogies, born (*) or baptized (~), have lived, been married (X) or passed away (†) in this place, sorted by date:

naam, roepnaam datum of periode adres
     
Herk Reijnderts Bakker en Jannetje Frans Mastenmaker 04.04.1682, trouwen. Hun kinderen worden allemaal in Hoorn geboren Bruidegom: Oude Noort, Bruid: Dal. Jannetje is in Hoorn overleden.
Jan Evertsz van der Heijden en Grietje Herks Bakker 17.07.1712, trouwen. Hun kinderen worden allemaal in Hoorn geboren. Bruidegom: de Kuil, Bruid: op 't Agterom
Dirk Ameroos en Dina Strengman 30.12.1769, ondertrouw. Hun kinderen worden ook allemaal in Hoorn geboren. Bruidegom: Oude Noort, Bruid: Nieuwe Noort. Dirk en Dina zijn beiden op 't Agterom overleden.